Karlılık ve nakit akışı şirketlerin temel motivasyonu, hatta varlık sebebi. Son yılların değişmez temaları global krizler ve Avrupa’daki borç krizleri ile karlılık daha da hassas bir konu haline geldi. Durum böyle olunca her türlü yatırımın getirisini mutlaka ortaya koymak ve yatırıma sponsor olacak kişilerin desteğini kazanmak hayati önem taşıyor. SOA projeleri için de bu durum geçerli. Hele tüm organizasyonun IT altyapısını ele alan, organizasyon çapında bir SOA dönüşümü planlıyorsanız, şirkete ne kadar para kazandıracağınız konusunda ciddi kafa yormak gerekli.
SOA’nın getirisini hesaplamak her zaman için kolay değil. Daha önce yapılan bir işi servis olarak ifade etmek size ne kazandırmış olabilir? Bunu bu şekilde bir pazarlama çalışanına anlatsanız tepkisi ne olurdu?
SOA’nın getirisini ortaya koymak için tipik göstergeler var şüphesiz. Bunların en çok bilineni Yeniden Kullanılırlık. Yani bir servisi ne kadar çok yeniden kullanıyorsanız o kadar yatırımınız geri dönüyordur. Başka bir gösterge de uygulama geliştirme zamanınızdaki kısalma. Bir işi yapmak için elinizdeki servisleri türlü şekillerde orkestre edebiliyorsanız aslında pazara-sunma-zamanınızı (time-to-market) da kısaltıyorsunuz demektir. Tabiki buradaki örneklerde asıl işin bu göstergelerin parasal etkilerini formüle edebilmek olduğunu söylemek gerekli.
Aslında yapılması gereken şey, servisleri yaratmaya başlamadan önce hangi iş amacına hizmet edeceğini, hangi iş sıkıntısını çözmekte yardımcı olacağını, hangi iş stratejisinin uzantısı olduğunu açıkça ortaya koymuş olmak. Böylece hem sponsorlarınızın, hem de üst yönetiminizin ilgisini çeken bir hikayeye sahip olabilir, gerekli desteği sağlayabilirsiniz. Hem de servislerinizin getirisini formüle etmek için bir senaryoya da sahip olmuş olursunuz.
ZDNet’den Joe McKendrik bloğunda SOA’nın iş faydaları ortaya koymak konusunda 3 örnek vermiş, ilham verebilir diye paylaşıyorum: 3 SOA business cases, explained in a 2-minute elevator speech
Benim ilham verici bulduğum, SOA’nın getirisini gerçek örneklerle ortaya koyan diğer iki kaynağı da paylaşmak istiyorum. Biri SOA Consortium’un diğeri ise The Open Group’un derlediği Örnek Olay İncelemeleri (Case Study):
Hepimiz bol kazançlı SOA’lar diliyorum 🙂